TURNA AVCILIĞI

TURNA AVCILIĞI

29 Mart 2019

 TURNA BALIĞI

Turna balığı tatlı suyun en saldırgan, yırtıcı ve etçil balığıdır bu yüzden ona ‘’tatlı suyun köpek balığı’’da denilmektedir. Henüz bir aylık yavru iken dahi kendinden büyük balıklara saldırabilir. Beslenmek için kurbağa, balık, su üstüne konan kuşlar, yengeç gibi çok çeşitli canlılara da saldırır. Avını bir kere gözüne kestiren turna ani ve hızlı hareketlerle onu etkisiz hale getirir. Ağız yapısı ördek gagası gibi olup ağzında çok keskin dişler bulunmaktadır. Yaşam yeri olarak nispeten ılık ve temiz suyu tercih eder. Ülkemizde birçok bölgede sıklıkla avlanmaktadır. Ülkemiz sularında bildiği kadarı ile benekli turna ve çizgili turna olmak üzere iki ayrı özellikte cinsi mevcuttur. Benekli turnanın ağız yapısı daha geniş ve rengi daha koyu tondadır. Turna balığı hem lezzetli olması hem de oltada güçlü ve mücadeleci olmaları sebebi ile avı zevkli olan bir balıktır.

 TURNA BALIĞI AVCILIĞINDA KURALLAR VE YASAKLAR

 Turna balıklarının avlanmasında belirli kural ve kaideler vardır. Turna balıklarının 15 Aralık- 31 Mart tarihleri arasında avlanması yasaktır. Turna balığının üreme dönemine girdiği bu dönemde avcılık yapılması gelecek yıllarda popülasyonda önemli ölçüde azalmaya sebebiyet verebilir. Boyu 40 cm’nin atında ve günde 10 adetten fazla turna balığı avlamak ülkemizde yasal değildir. Avlanırken bu kurallara ve yasaklara uyulması, gerek doğal yaşamın dengesi gerekse turna popülâsyonun geleceği için çok önemlidir. Kanunlarla korunan bu kurullara uyulmaması durumda ise çeşitli cezai işlemler uygulanmaktadır.Av yasaklarına uyulması sürdürülebilir su ürünleri avcılığı için büyük önem arz etmektedir. Cezai işlem olarak; Amatör Balıkçılık kurallarını düzenleyen 4/2 Numaralı Tebliğ kurallarına aykırı olarak avcılık yapan kişilere 1380 sayılı Su Ürünleri kanununun 36. maddesinin a-5 bendi gereğince 2019 yılı için 480 TL. İdari Para Cezası düzenlenmekte ve su ürünlerine el konulmaktadır.  

 TURNA BALIĞI AVCILIĞINDA KULLANILAN YÖNTEMLER

Turna avcılığını kıyıdan ve tekneden avlanmak üzere ikiye ayırabiliriz. Tekneden bırakma ve sırtı yöntemi ile av yapılacaksa ortalama 180 cm uzunluğunda dolgu kamış tercih edilebilir. Turna balığının mücadeleci yapısı balık avcılarına keyifli anlar yaşattığından genelde spin balık avcılığı yöntemi turna avlarında tercih edilir. Turna avlarında genelde sahte balıklar ve kaşıklar kullanılır. Belli kurallar çerçevesinde canlı yemlerle de turna avcılığı yapılabilir.

KIYIDAN AT-ÇEK TURNA AVI İÇİN TERCİH EDİLEBİLECEK EKİPMANLAR

Kıyıdan spin ile av yapmak için tercih edebileceğiniz modellerden örnek vermek gerekirse

*PENN SQUADRON (2.70 cm) : 100% karbon olan Penn Squadron olta kamışı 2.70 cm boyu 20-50 gr arası aksiyonu ve 260 gr ağırlığı ile dikkat çekmektedir. 2 parçadan oluşan olta kamışının her bir parçası 135 cm’dir . Porselen yapısı epoksi destekli olan olta kamışı paslanmaz özelliktedir. At-çek yöntemiyle yapılacak turna avı için son derece uygun bir kamıştır.

PENN FIERCE II 4000: Metal gövde ve kafasıyla dikkat çeken Penn Fierce olta makinesinin 4+1 adet paslanmaz çelik bilyesi mevcuttur. 5.800 kg drag gücü ve 348 gr ağırlıyla dikkate çeken Penn Fierce 6.2 tura sahiptir. Önden kalamalı olan olta makinesi büyük balık avları için tasarlanmıştır.0,31 mm misinada 212 metre, 0,35 mm misinada 168 metre sarım yapabilir. Hem misina hem ip için uygun ama turna avcılığında daha çok ip tercih edilir. 

*ALBASTAR UNİQUE SPIN OLTA KAMIŞI :10-40 Gram Aksiyonlu Yüksek kaliteli karbon malzeme kullanırak üretilmiş ve üretiminde  üstün kaliteli japon malzemeler kullanılmıştır, Oldukça hafif, dengeli ve uzun süreli avlarda kullanıcıyı yormayacak şekilde tasarlanmış bir kamıştır, Sap kısmı epoxy ile kaplanmış böylece darbelere karşı daha dayanıklı hale getirilmiştir, yüksek kaliteli eva mantar kullanılarak tutuşu daha kolay hale getirilmiştir, ve ayrıca kamış üzerinde paslanmaya karşı dayanıklı kılavuz halkalar kullanılmıştır,

*BANDO FURY SPİN OLTA MAKİNESİ: Bando Fury olta makinesi iki farklı boya sahiptir.

Hem tatlı suda hem denizde kullanabileceğiniz,  alüminyum kafaya sahip bir olta makinesidir.

Makinenin kolu CNC’de işlenmiş graphite malzemeden yapılmış ve sağlam tutuş için eva kaymaz topuza sahiptir.

Düzgün ve pürüzsüz misina sarımı için bilgisayar destekli balans ayarı yapılmıştır.

Sağlam ve Geniş açılı atma teli mevcuttur.

Ani duruş bilyası sayesinde makinenin ters yönde dönüş yapması engellenebilir.

 

TEKNEDEN TURNA AVI İÇİN KULLANILABİLECEK EKİPMANLAR

*ALBASTAR BOAT STAR 2.40 cm:  Albastar’ın en sevilen kamışlarından biri olan Boat Star 2.40 cm boyu, 40-120 gr arası aksiyonu ve  345 gr  ağırlığı vardır. 100% karbon olan olta kamışının misina gezdirici klavuz noktalarında ve makine yatağında fuji kullanılmıştır. Son derece esnek ve güçlü bir kamıştır. 

*ALBASTAR DİSCOVER OLTA MAKİNASI: 30’luk ve 50’lik boyları olan güçlü bir makinedir. Çok şık Alüminyum tasarım, Kesintisiz mücadeler için güçlendirilmiş dişliler, Güçlü şaft mili, Graphite gövde ve Alüminyum yan kapak, Sarsıntısız dönen Alüminyum rotor, Dövülerek işlenmiş Alüminyum kafa, Kalın Alüminyum Atma teli, İşlenmiş Alüminyum kol ve eva topuz.

TURNA AVCILIĞINDA KULLANILABİLECEK MİSİNA VE ÖRGÜ 

SUFİX ADVANCE MİSİNA: 96% düğüm gücü ile dikkat çekmektedir. 150 m ve 300 m seçenekleri mevcuttur. Çeker gücü EFTA tarafından test edilip onaylanmış ve ödüllü bir üründür. 0.40 mm misinada 15 kg’lık çekiş gücüyle dikkat çekmektedir. En çok tercih edilen misinalar arasındadır. 

SUFİX ADV.832 İP: R8 Precision Örgü ve fiber teknolojisi ile üretilmiştir, Üstün mukavemet, yuvarlaklık ve pürüzsüzlüğe sahiptir, 8 katlı örgüye sahiptir (7 HMPE fiber artı 1 GORE Performance Fiber) ve 2.5cm başına 32 örgü vardır. GORE Performance Fibers, aşınma direncini artırır ve atış mesafesini uzatır, Yemli avcılık ve tekne kullanımı için uygundur 0.38mm 36Kg çeker gücüne sahiptir

BERKLEY FİRE LİNE: Kamuflaj olarak adlandırabileceğimiz suyun rengini alan bir örgüdür. 210 ve 270 m seçenekleri mevcuttur. 0.30 mm 36 kg çeker gücü ile en başarılı ürünler arasındadır. 

TURNA AVCILIĞINDA KULLANILABİLECEK KAŞIKLAR

Albastar 504 ve 510 Kaşık: Taşlanmış galvanizli DKP sactan imal edilmiş paslanmaya karşı bakır, nikel ve krom olarak üç kat kaplama yapılmıştır

Pul desenli yapısı ile berrak sularda arkadan takip eden Turna için cezbedici özelliği bulunmaktadır

İğne halkasında bulunan kırmızı parça ile de dikkat çektiği gibi su içinde oluşan sonic titreşimleri ile avcı hale gelmiştir

Mepps ve Bluefox Kaşıklar: Her türlü hava ve su durumuna göre kullanılabilecek modellere sahiptir. Turna avcılığına uygun boyaları mepps kaşıklarda No:4 ve No:5 Bluefox kaşıklarda No:5 ve No:6 boylarıdır

TURNA AVCILIĞINDA KULLANILABİLECEK SAHTE BALIKLAR 

Turna avcılığı için silikon ve sert balıklar kullanılmaktadır. Agresif yapılı ve bölgesini koruma iç güdüsüne sahip turna balığı için en iyi yem her zaman sahte balıklar olmuştur.

Storm Wildeye Live Pike

Storm Wildeye Live Pike

 

Storm 360 GT Silikon balıkları 

Storm 360 GT Silikon Balik

Mister Twister  Sasy Silikon Balıkları

Mister Twister Sasy Silikon Balik

 Rapala:  DT (Dives-To), Deep Tail Dancer

Rapala Deep Tail Dancer 

 

TURNA AVCILIĞINDA KULLANILABİLECEK AKSESUARLAR

Her balık avında olduğu gibi turna avlarında ekipman ve aksesuarlar önemlidir. Balığı yakaladıktan sonra sudan çıkartırken kullanmak için Kepçe, Balığı tutmak ve iğneyi çıkartmak için Gripper ve iğne çıkartıcı, Bütün sahte yemlerinizi toparlayacak bir Rapala kutusu ve Su sızdırmaz dayanıklı Plano ekipman çantası iyi bir balıkçının olmazsa olmazlarıdır

Paylaş :
Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız Tıklayınız
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.